therapeutisch wassen en strijken

Ik heb jullie vorig jaar al eens verteld dat de moeder van een vriendin van mij overleden was. Die moeder heeft haar kinderen twee huizen nagelaten (een winterhuis in de stad en een prachtige verbouwde boerderij om de zomers in door te brengen). En ze was haar hele leven bezig met het verzamelen van lapjes om te quilten. Het gaat nog niet zo voorspoedig met de verkoop van deze objecten dus de zussen blijven op hun gemakje de inboedels doorspitten. En nog steeds komen uit allerlei hoeken en gaten lapjes tevoorschijn en nog steeds worden die met dozen en zakken tegelijk bij mij afgeleverd. Nou, je zou zeggen dat dat geen problemen hoeft op te leveren. Ik kan je vertellen dat ik er knap zenuwachtig van begin te geraken. Iedere quiltster heeft graag veel lapjes. Maar wat ik nu ook weet is dat iedere quiltster graag zelf haar lapjes met veel zorg uitkiest en dat een quiltster ook graag met wat centjes in het knuistje naar de quiltwinkel gaat om daar nou net dat ene stofje te kopen wat nog ontbreekt. Nu ben ik bij mezelf in therapie gegaan. Uit de vier bananendozen vol lapjes (die maandag gearriveerd zijn) heb ik alléén datgene gekozen wat me in de eerste instantie meteen beviel en waar ik echt blij mee ben. De rest gaat naar de quiltclub en naar de lagere school bij ons in het dorp. Vervolgens heb ik gisteren een blauwe was gedraaid en alles in het zonnetje laten drogen.

Toen heb ik de strijkplank voor de deur in de zon gezet en heb alle lapjes liefdevol gestreken en in gedachte voor alles al projectjes verzonnen. Vandaag heb ik dat met de rode lapjes gedaan en morgen komen de groene en de gele lapjes aan de beurt. Zo blijft mijn verzameling overzichtelijk en wordt ik s’ nachts niet meer zwetend wakker uit een nachtmerrie waarin ik zachtjes wegzink in balen stof van de verkeerde kleur en textuur. Ik hoop niet dat jullie me blasé vinden, die indruk wil ik niet wekken. Maar ik kan me nu wel indenken dat al die dames die begin 2012 het dappere voornemen hadden om te winkelen in eigen kast bijna allemaal afgehaakt zijn en gezellig weer een fat quarter kopen van hun gespaarde centjes.

Zo’n mooie voorjaarsbode kan ik jullie toch niet onthouden.
Ik hoop dat we lang kunnen genieten van dit heerlijke weer. 

Advertenties

16 comments

 1. Wat goed dat je dat zo hebt aangepakt. Je kunt weer heerlijk slapen en alles ligt overzichtelijk klaar. Het levert ook nog een prachtige waslijnfoto op.
  Geniet van het mooie lenteweer, hier wordt het morgen warmer, groetjes

  Like

 2. Ik kan mij je lichte paniek voorstellen, zoveel stofjes en dat allemaal tegelijk….Normaal komen er beetje bij beetje lapjes bij, net die je nodig hebt voor dat ene project!
  Maar de quiltclub zal er blij mee zijn.

  Like

 3. wat een aanpak, daar is echt over nagedacht…;)
  ik ken dat gevoel, heb ooit van iemand vijf vuilniszakken vol stoffen gekregen……pfiew…..uit een vochtige omgeving, het hele huis rook ernaar, zelfs na het wassen!
  vorig jaar heb ik de hele bee laten struinen en ………was opgelucht toen bijna alles de deur uit was!!!
  't kan verkeren……

  Like

 4. Goed gedaan! Ja het is soms heel leuk om lapjes te krijgen, maar soms krijg je dingen!! Ach ze bedoelen het goed toch en nu kun je lekker leuke dingen gaan maken van die lapjes die je wel mooi vind en anderen gelukkig maken met de rest!
  En dan koop je zo nu en dan een gave lap voor erbij, gewoon effe doorwerken!! Alhoewel als ik zie hoeveel het is! Wow!! Groetjes
  Lida

  Like

 5. Oh…ik weet er alles van….ook ik kreeg jaren geleden de ene plastic zak na de andere aangeleverd. Geen vuilniszakken gelukkig, maar reclamezakken van winkels, maar ik wist me geen raad met al die stoffen, want het waren allemaal hele grote motieven. Ondankbaar wilde ik niet zijn en heb er in eerste instantie wat van gemaakt, maar zo langzamerhand weet ik niet meer waar ik het aan besteden zal…..Kunnen we ruilen….? Nee hoor, liever niet, want ik weet niet waar ik aan begin….Ook ik ga liever naar een quiltwinkel om mijn eigen “ding” uit te zoeken. Ik leef met je mee…!

  Like

 6. Je waslijn ziet er eens per keer als we in Frankrijk zijn zo uit, maar dan een derde gedeelte. Ik kan het niet laten provençaalse stoffen te kopen die daar heerlijk te wassen en op te hangen tijdens een fikse mistral. Dan ook nog keurig strijken voor ze mee naar Nederland mogen.
  Ik kan me je gevoelens wel indenken. Dit is teveel ineens. Veel sterkte.

  Like

 7. Nou Dorothé dat is niet mis, wat een lapjes, wat zeg ik, nee lappen zijn het. Wel heel lekker om te hebben.
  Ik weet dat er niets leuker is om een lapje te kopen, maar dit is voor later;)
  fijn om te lezen dat het weer zo goed is bij jullie. En de beer uit je vorige post, wat een schat.

  Lieve groet
  Hermine

  Like

 8. Hoi Dorothé, wat een weelde zoveel lapjes, maar misschien was het te veel van het goede en dat je ze zelf niet kon kiezen… Een paar jaar geleden werd hier een big-bag afgeleverd met zwarte stoffen die van een kunstenares waren geweest: met glimmers, bontachtig, katoen, wol, voor kapitalen… En ik? Vond het verschrikkelijk! Heb de tas nu eindelijk weggedaan, pffffffffff!
  Je rode lapjes zijn om te zoenen trouwens en je kunt ze nu lekker wegleggen tot jij ze nodig hebt!
  En lekker slapen hoor!

  Like

 9. Om te beginnen: gefeliciteerd! Je hebt een tas gewonnen bij mij. Stuur je adres dan komt het pakje binnekort in je brievenbus.
  Goed van je om de lapjes op deze manier aan te pakken. Je wilt inderdaad toch liever zelf kiezen.
  Fijne ,zonnioge strijkdag.
  Anje

  Like

 10. Goede oplossing om te gaan selecteren, want het blijft leuk om in het walhalla met quilt stoffen rond te neuzen en een mooi stofjes te kiezen!
  Succes met de groene en gele lapjes, in ieder geval werkt het weer mee!!!
  Fijne dag en lieve groetjes, Evelyne

  Like

 11. Heerlijk al die rode stoffen wapperend aan de waslijn, niet wegdoen hoor, ze komen altijd nog wel van pas.
  Groeten,
  Maria (ooit ook woonachtig in de Bourgogne, beetje heimwee heb ik wel….)

  Like

 12. helemaal juist: het gaat niet om EEN lapje maar om DAT lapje (of wol, borduurgaren enz…). En om de kick van snuisteren & kopen!
  Overigens vind ik dat je verder helemaal niets met die lapjes moet doen. Ze gewoon als Nepalese gebedsvlaggetjes in de Franse wind laten wapperen! In plaats van een moestuin leg je een wapperlapjestuin aan (heb je ook minder werk aan)

  Like

 13. Tjonge wat zijn dat er veel zeg, maar wel heel mooi al dat rood aan de waslijn.
  Ja veel kan ook soms te veel zijn maar inderdaad je kunt er altijd nog andere mensen mee verblijden.
  Geniet maar lekker van je lapjes (lappen ;0)..)
  Quilt groetjes Anja.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s