beertje Pippeloentje

Pff, wat een gezoek. En nog niet eens gevonden wat ik zocht. Maar ik heb wel weer heel veel andere leuke dingen door m’n handen laten gaan zoals m’n oude poëziealbums, onze liefdesbrieven van 30 jaar geleden, schooldiploma’s en zelfs mijn kaart van het consultatiebureau. Helaas heb ik niet het paspoort van beertje Pippeloentje gevonden, het moet echt nog ergens liggen. Mijn vader heeft het 50 jaar geleden gemaakt omdat we toen met ons hele gezin én met het buurgezin met de trein op vakantie gingen naar Italië. Ja, dan moet zo’n beer natuurlijk ook een paspoort. In dat paspoort stond de geboortedatum van mijn beer vermeld: 2 april 1955, dezelfde geboortedatum als die van mijn zus Angelique. Het was haar beertje en zij heeft hem, bij mijn geboorte, in mijn wiegje gelegd. Sindsdien zijn beer en ik onafscheidelijk. Natuurlijk vergezelde hij me tijdens de logeerpartijen in mijn jeugd. Maar ook tijdens de spannende ziekenhuisopnames in mijn 18e levensjaar en die van daarna, zat hij trouw naast mijn bed. Eén keer heb ik m’n hart vastgehouden om z’n welzijn. Dat was toen in 1981 de Russische douane hem in mijn koffer vond en dacht dat iemand van mijn leeftijd echt geen knuffel mee zou nemen op reis. Dus dat moest in hun ogen wel contrabande zijn. Gelukkig lieten ze hem heel. En al die jaren heeft mijn moeder hem voor mij opgelapt, dan weer een armpje eraan gebreid, dan weer een blauw voetje. dan weer een wang. Nu geniet beer al weer een paar jaar van z’n welverdiende oude dag. Hij zit rustig in een hoekje van de slaapkamer en ik heb nog steeds het gevoel dat hij over me waakt.

16 reacties

  1. Wat een schatje. Ik dacht dat die van mij al aardig kaal geknuffeld was, maar dit is nog iets heftiger. Die van mij is ook nooit mee op reis geweest, was te groot en had ook geen paspoort. Ik hoop dat je 'm nog vindt.
    Groetjes

    Like

  2. Prachtig jou beer die al een heel leven achter de rug heeft. Het is hem aan te zien, maar dat maakt hem dubbel mooi en vertederend!
    Lief van je vader dat hij een paspoort voor je beer heeft gemaakt, maar ook van je moeder dat ze beer iedere keer weer opgelapt heeft.Je zult z'n paspoort vast nog wel vinden, want dat soort herinneringen gooi je niet weg.
    lieve groetjes, Evelyne

    Like

  3. kleine beertje Pippeloentje
    geeft zijn mama-beer een zoentje
    geeft zijn papa-beer een hand
    want hij gaat naar Engeland

    en bij jou naar Italie!!
    schattig beertje Pippeloentje, en je ziet, ik ben groot fan van hem, lees de gedichtjes voor aan mijn kleinkinderen!
    groetjes, Sylvia

    Like

  4. aacccchhhhhh wat schattig!!
    Ik hou zo van die gehavende door en door geknuffelde beren.
    Tja en dan te bedenken dat ie ook nog beertje pippeloentje heet….heeel aandoenlijk.
    btw. ik heb ergens een cdtje van allemaal beertje pippiloentje liedjes, moet meteen weer denken aan mijn dochter toen ze nog heeeel klein was en dit atijd meezong….maargoed ik dwaal af 😉
    Geniet van je lieve knappe beer.
    groetjes Cobi

    Like

  5. Wat een leuk verhaal over je beer.Leuk dat hij ook met je mee mocht toen je ouder was. Mijn dochters lieten hun knuffels bij elkaar logeren.Kan me voorstellen dat de russen het maar raar vonden.
    We wonen, voor franse begrippen,niet zo ver bij elkaar vandaan denk ik.Vanaf Autun,is het 120 km naar ons dorp.Hou het in gedachten.
    Anje

    Like

  6. Ook ik heb mijn beer nog, waar ik altijd me sliep en die mij beschermde tegen een dronken man die altijd door onze straat liep en dan riep, mooie aardbei. Hij had vast een oorlogstrauma bedenk ik mij nu, ik woonde in de oude binnenstad van Amsterdam, waar heel veel Joodse mensen zijn weggehaald. Hij zit, nu, in een poppenstrandstoel in de logeerkamer. en geniet ook van zijn/haar AOW. Groet van Elna

    Like

  7. Lieve beer waar een heel levensverhaal aan kleeft! Hij hoort bij je en dat moet zo ook blijven! Koester hem en geef hem af en toe een aai over zijn bolletje.

    Like

Plaats een reactie